Plató, República

6 Mar

IDEES PRINCIPALS
Plató descriu en aquest fragment de la República el mètode dialèctic com mitjà per arribar al coneixement objectiu. De aquesta manera diferencia els quatre graus per arribar a la ciència i els compara amb la contemplació de la idea de bé, que engloba totes les altres virtuts, i acaba dient que cap persona és incapaç de definir raonadament aquesta idea de no poder governar a l’ estat, i, per tant, s’haurà d’ educar a partir de la dialèctica.

TÍTOL: La concepció aristocràtica

ANÀLISI

Aquest fragment pertany a la obra de la República, una de les obres més rellevants de Plató, on la col.loquen dins de la maduresa, destaquem a Sòcrates ja que n’és protagonista en aquesta secció.

Plató diu que el govern seria la part racional i les guerres l’altre part. Afirmava que totes les classes socials eren necessàries. Es pot destacar en aquest fragment la concepció aristròcata, on governen els millors, llavors queda reflexat el seu model de classes.Seguidament, Plató ens afirma que de la mateixa manera que el dialèctic coneix l’essència de les coses, el que viu en la opinió no coneix el bé ni cap de les altres virtuts, ja que no és capaç de definir-les raonadament, sinó que es basa en l’aparença per entendre-les i d’aquesta manera, diu Plató, viu en un somni perquè està allunyat de la veritat universal i s’enfosca en les seves creences per comprendre el món.
Finalment, Plató destaca que aquestes persones que viuen en aparences no poden governar una ciutat, ja que no guiarà als ciutadans segons el coneixement i, per tant, primer se’ls ha d’educar en la raó universal per a que puguin observar les coses naturals en la seva essència, allunyats de creences, per a que al final puguin definir objectivament i separadament cadascuna de les idees que ens envolten.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: